Bergeron Centre for Engineering Excellence

Creating a landscape of learning

Client York University

Rooted like a rock, yet limitless like a cloud – this design metaphor describes how the building and landscape connect to form a landscape of learning. An innovative outdoor environment includes a robotics plaza for testing projects and tiered bleacher seating. Additional terraces provide students and faculty with welcoming green space for relaxation or study in a natural setting.

In keeping with the university’s precinct plan, the centre provides a dramatic focal point in the community. Its sloped green roof is designed to promote biodiversity and two storm water management ponds enhance the sustainability of the site.

Read More

Facts

Toronto, Canada
1.57 ha
Opened 2015

Services

  • Master Planning
  • Landscape Architecture
  • Construction
  • Documentation
  • Site Review
  • Construction Review

Project Team

ZAS Architects (Lead), FORREC Ltd., Arup

Other Educational + Institutional

View More Educational + Institutional

View All Landscape Architecture Studio Projects